Recept

Glutenfria kanelbullar ca 40 st

50 g röd jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk salt
150 g mjukt smör eller margarin
1 ½ dl kesella
ca 1,9 liter glutenfri mjölblandning (ca 1140 g)

Fyllning:

50-75 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk malen kanel

Pensling:

1 ägg

Garnering:

pärlsocker
hackad sötmandel

Ugnstemperatur: 250 grader

Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt skalen svälla i tio min.
Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella. Tillsätt det mesta av mjölblandningen men spara ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin i ca 10 min. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand. Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
Blanda samman matfettet med socker och kanel och bred blandningen över degplattorna. Rulla ihop varje degplatta från långsidan.
Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg i bakformar som du placerar på en plåt. Täck med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1½ till 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 12-14 min.

Låt bullarna svalna under bakduk.






Glutenfria lussekatter



Ingredienser:








25g röd jäst,
2 dl mjölk 3%,
75 g smör,
1 krm salt,
3/4 dl strösocker,
1 påse (1/2 g)saffran,
1 msk fiberhusk,
1 dl kesella 1%,
1/2 ägg,
ca 8-9 dl fin glutenfri mjölmix.
Pensla: 1/2 ägg och garnera med russin                                                                                                                                                                                                                     


                                                                                                                                                       Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölk och låt de bli 37c. 
Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. 
Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 min. 
Tillsätt kesella, stött saffran, socker, salt, det halva ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin. Låt jäsa övertäckt i bunken 30 min.
Forma till lussekatter, prästens hår, julkusar eller något annat. 
Låt fantasin flöda. Lägg dom på bakplåtspapper på en plåt. 
Låt jäsa ca 35 min. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. 
Grädda i 250 c i 10min. (Beror på vilken storlek du har gjort! ) 



Plommonmarmelad

1,5 kg plommon (jag hade 2,1 kg)
½ dl vatten
1 citron
1 kg syltsocker

Kärna ur och lägg i gryta med vatten tillsammans med citronklyftor. Låt allt koka upp långsamt utan lock i ca 35 min. Tillsätt lite socker i taget och rör om. Koka kraftigt i 15 min, även det utan lock och gör sedan ett "marmeladprov" Häll en matsked på en tallrik och sätt i i kylskåpet tills det blir kallt. Dra med en sked i mitten, rinner spåren inte ihop så är det färdigt annars koka några minuter till. 

Häll upp i väl rengjorda och varma burkar.